Снимка: БулфотоСлед влизането в сила от днес на увеличението на цената

...
Снимка: БулфотоСлед влизането в сила от днес на увеличението на цената
Коментари Харесай

Обявиха с колко посъкпва парното по градове. Във Варна е...

Снимка: Булфото

След влизането в действие от през днешния ден на нарастването на цената на природния газ с 13,89%, на брифинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че за битовите и бизнес потребителите нарастването ще е с не повече от 8%, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Цените на топлинната сила се покачват от 2,28% за " Веолия Варна Енерджи " ЕАД до 8,57% за " ЕВН България Топлофикация ЕАД Пловдив ". За " Топлофикация София " нарастването ще е с 7,97% за " Топлофикация София ".

Относно изменението на цената на топлинната сила получихме сигнали от неправителствени организации, че в България се трансформира цената, до момента в който цените за Европа остават непроменени. От 28 септември 2017 година до 28 септември с изключение на примяната в курса на $, смяната в цената на нефт вид Брент са ценообразуващи за цената на природния газ, доставян от " Газпром " у нас. За една година тази цена се е нараснала с 43,46%, заяви Иванов.

Той посочи, че смяната на цената визира единствено топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, а топлофикации като тези в Перник, Сливен, Русе и Габрово, които употребяват въглища за произоводтството на топлоенергия, остават с непроменени цени.

Относно цената на електрическата енергия, считано от 1 октомври, ще бъде направено предложение да не бъде променяна цената на контролирания пазар, разгласи шефът на КЕВР.

По думите му има няколко метода да не се покачва от време на време цената на природния газ, като първият от тях са почналите договаряния с Газпром Експорт. Надявам се, че и с поддръжката на Европейската комисия българската страна ще контракти по-добри условия, акцентира Иван Иванов.

Втората причина е известие в формалния вестник на Европейския съюз, че румънският народен оператор " Трансгаз " поема няколко уговорката, които касаят България – считано от 1 юли 2019 година подсигурява опция за импорт у нас на 1,5 милиарда кубични метра природен газ при връзката Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година – за вноса на 1,8 милиарда кубични метра природен газ. Трансгаз поема ангажимент минималната цена ще бъде равна на референтната цена в Румъния, както и да няма никакви спомагателни такси. Реално през 2019 година България ще може да се употребява от първата основана междусистемна връзка – с Румъния, и ще има опция за диверсфикация, сподели още ръководителят на КЕВР.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР